Extra Health GANS е полезен при патогенните микроорганизми
Борислава Василева - АЦЛИ
Храна
21.02.2023
гр. Пловдив
Хлорът е известен най-вече като вещество, с което обработват водата. Характерният му неприятен мирис и това, че с него чистят бравите на вратите, подовете и тоалетните – това е всичко, което знаем за хлора. Как обаче хлорът влияе на организма на човека? Защо трябва да обработваме с него повърхностите и да го слагаме във водата?
Този микроелемент – хлор – е открит пред 1774 година от Карл Шееле, химик и швед по националност. Той провеждал опити със солена вода и изведнъж усетил мирис, който му приличал на познатия мирис на царската водка. Царска водка се е наричал разтворителят, в чийто състав се е съдържала азотна и солена киселина, способна да разтвори дори ключа от дома или други метали.
Ученият се мобилизирал и започнал да провежда опити. Той отделил от полученото вещество газ със зелено-жълт цвят и започнал да изучава въздействието му върху другите газове и течности. Така бил получен хлорът – сложно вещество, което Шееле, а след това и колегата му Дейви, нарекъл хлорин (зелено-жълт в превод от гръцки). Това название и до днес се е запазило в САЩ и Англия, а при нас е станало по-кратко и понятно – хлор. Това име се е запазило и благодарение на известния френски химик Гей-Люсак, чиито опити се изучават днес от учениците в уроците по химия. Този микроелемент заел достойно място в Менделеевата таблица под атомен номер 17.
Това е вещество, микроелемент, който постъпва в организма ни с минералните соли, калция, магнезия, натрия, калия и други микроелементи. Първият и най-простият източник на хлор е каменната сол, която се е използвала още от древните ни предци. Хлорът в състава на каменната сол помагал да се запазва целостта на рибата и убития дивеч. Солта като източник на хлор, необходим за човека, се е добивала още във времената, описани от древногръцкия историк Херодот, който е живял около 425 години преди Христа.
Хлорът се съдържа не само в магазинните опаковки, но и в кръвта, костите, междуклетъчните течности, а също и в най-големия орган в организма ни – кожата. Както постъпва в организма, така може и да излиза от него. Около 90% от хлора се извежда с продуктите на разпад – урината и потта.
Чували ли сте колко често по телевизията и по-рядко в поликлиниката лекарите говорят за киселинно-алкален баланс? Тези реклами вече са ни продънили ушите. Та ето – киселинно-алкалният баланс е обмяната на натрий, хлор и калий. Много е просто. Всички тези три елемента трябва задължително да присъстват в междуклетъчната течност, кръвта и костите. Тяхното съотношение трябва да бъде правилно. При нарушение на това съответствие човек започва да боледува. Ако обменът на хлор в организма е нарушен, това веднага ще се отрази върху здравето: може да се появят отоци на ръцете, лицето, краката, сърцето започва да работи с нарушения, а налягането ту се повишава, ту се понижава рязко.
Всички обменни процеси, които се поддържат с участието на хлор и други важни микроелементи, се наричат осморегулация. Благодарение на нея човек поддържа нормално артериално налягане, добре се извеждат течностите и солите, а също така се регулира съотношението и количеството на полезните вещества в организма. Именно хлорът учените наричат активния осмотичен макроелемент, тъй като той е постоянен участник във всички тези процеси.
Хлорът е елемент, нужен за доброто храносмилане. Той помага да се отделя стомашен сок, благодарение на него се формира добрият апетит. Ако киселинността на стомашните сокове е повишена, което води до киселини, на организмът му е нужен повече хлорид, тъй като разходът му се увеличава. Ако човек страда от заболявания на стомашно-чревния тракт, трябва повече хлор, тъй като нуждата от него расте.
Още една полезна роля на хлора – помага на човека да задържа вода в тъканите, а именно – не позволява на организма да се обезводнява и да губи влага. Хлорът също така е способен да помогне да се изведат токсините от тъканите, помага на кръвта да остава здрава, осигурява добро състояние на клетките на кръвта – еритроцитите.
Ако хлорът в организма не достига, се нарушава киселинно-алкалният баланс и въглехидратният обмен. Може да се появи косопад и зъбите да започнат да се рушат, кожата да започне да старее и рязко да се покрие с бръчки. Може да настъпи обезводняване, при което устата пресъхва, на човек може да му се гади, да повръща, нарушава се процесът на уриниране. Бъбреците и стомашно-чревният тракт повече не могат да работят нормално, от това се нарушава и работата на другите органи. Недостигът на хлор в организма може да доведе до загуба на сили, равновесие и апетит. Хората започват да се оплакват от сънливост, загуба на спомени, невъзможност да се концентрират.
Както стана ясно от проведени опити от учените, хлоридите са необходими за нормалната дейност на нервните клетки. Опитите върху мишки доказват, че недостатъкът на хлориди в организма може да доведе до превъзбуждане на нервните клетки и появата на такива опасни заболявания като епилепсия.
Човек e способен да намали концентрацията в организма си, когато приема лекарствени препарати без лекарски контрол. Това може да са слабителни, водещи до обезводняване, диуретици, кортикостероиди. Ако хлорът в организма е прекалено малко и количеството му се губи много бързо, човек може да изпадне в кома и дори да загине.
Хлорът се явява силен окислител и добро антибактериално вещество. Той се разделя на общ и свободен хлор. Разликата между свободния хлор и общия хлор е, че свободният хлор е количеството хлор, което може да инактивира патогенните микроорганизми, присъстващи във водата, докато общият хлор е сумата от комбиниран хлор и свободен хлор. Стойността на свободния хлор винаги е по-ниска от стойността на общия хлор.
Свободният хлор е количеството хлор, което може да инактивира патогенните микроорганизми, присъстващи във водата. Това е концентрацията на хлор под формата на разтворен хлорен газ (Cl2), хипохлорна киселина (HOCl) и хипохлоритни йони (OCl–). Освен това хипохлорната киселина допринася главно за това измерване, тъй като хипохлорната киселина има окислителен ефект, който е десет пъти по-висок от хипохлоритните йони. Можем да измерим тази концентрация във водата на басейна, тъй като количеството хлор е на разположение за хигиенизиране на водата в басейна. Пример: съдържанието на свободен хлор във водата на басейна е подходящо в диапазона от 1-3 ppm.
Трябва да измерим свободния хлор във вода, защото трябва да наблюдаваме съдържанието на хлор във водата (поради дезинфекционния ефект хлорът се консумира от водата). Има два начина за измерване на свободния хлор: колориметрични тестове и амперометрични тестове. Колориметричните тестове са автоматизирани системи - изисква проби и специфични реагенти, които могат да предизвикат развитие на цвят в пробата. Амперометричните тестове също са автоматизирани системи, които имат здрав хлорен сензор, който автоматично компенсира рН.
Общият хлор е сумата от комбиниран хлор и свободен хлор. Комбинираният хлор е количеството хлор, недостъпно за процеса на дезинфекция на водата. С други думи, измерването на концентрацията на хлор се комбинира с азотсъдържащи съединения във водата. Следователно този хлор не е на разположение за процеса на дезинфекция.
Съдържащите азот съединения във водата са амоняк и органични амини. Тези съединения присъстват в естествени или замърсени води. Въпреки това, пречиствателните станции понякога умишлено добавят амоняк във водата, за да се създадат хлорамини (този процес е хлораминиране), които също са дезинфектанти.
Съдържащите хлор съединения са много разпространени като избелващи агенти и дезинфектанти. Той може да действа като окислител за окисляване на много вредни съединения във водата. Освен това може да подобри вкуса на питейната вода. Свободният хлор и общият хлор са два вида измервания, които правим, за да гарантираме качеството на водата. Разликата между свободния хлор и общия хлор е, че свободният хлор е количеството хлор, което може да инактивира патогенните микроорганизми, присъстващи във вода, докато общият хлор е сумата от комбиниран хлор и свободен хлор.
За да докажем, че Extra Health GANS е полезен при патогенните микроорганизми, извършихме лабораторно изпитване на питейна вода – преди и след контакт с GANS материала.
Изследването беше проведено в две фази.
Във фаза 1 направихме изпитване на три параметъра на питейна вода: Хлориди, Остатъчен свободен хлор и Остатъчен активен хлор (свързан+свободен).
Във фаза 2 поставихме Extra Health GANS непостредствено до същата питейна вода за 24 часа и отново направихме същите изпитвания. Резултатите бяха повече от категорични!
Резултати:
Хлориди – 9,10 mg/l при неопределеност 0,60 при условия t 20°± 2°С ; rh 36% ± 2%
Остатъчен свободен хлор – 0,018 mg/l при неопределеност 0,002 при условия t 20°± 2°С ; rh 36% ± 2%
Остатъчен активен хлор (свързан+свободен) – 0,021 mg/l при неопределеност 0,004 при условия t 20°± 2°С ; rh 36% ± 2%
Резултати:
Хлориди – 11,30 mg/l при неопределеност 0,60 при условия t 20°± 2°С ; rh 36% ± 2%
Остатъчен свободен хлор – 0,090 mg/l при неопределеност 0,002 при условия t 20°± 2°С ; rh 36% ± 2%
Остатъчен активен хлор (свързан+свободен) – 0,140 mg/l при неопределеност 0,004 при условия t 20°± 2°С ; rh 36% ± 2%
В заключение можем да кажем, че след извършените тестове виждаме положителна разлика в числата между ФАЗА 1 и ФАЗА 2 на изследването. На снимките от резултатите могат да се видят ясно промените в количеството хлор във водата, а именно:
Хлоридите се повишиха с 2,2 mg/l
Остатъчен свободен хлор се повиши с 0.072 mg/l
Остатъчен активен хлор (свързан+свободен) се повиши с 0,119 mg/l
Ако направим сравнение между двете изследвания ще видим, че свободният хлор се е повишил с 4 (четири) пъти над първоначалната си стойност. И както вече знаем, свободният хлор е количеството хлор, което може да инактивира патогенните микроорганизми, присъстващи във водата.
Освен другите си ползи, Extra Health GANS прави водата, която пием чиста и мека, като създава среда, в която патогенните микроорганизми не могат да се развиват. Това рязко намалява риска от заболявания!
Получавай всички новости и известия от SKYLAB INDUSTRIES
СКАЙЛАБ ИНДЪСТРИС ЕООД © Всички права запазени съгласно Закона за авторското право и сродните му права
Cookie name | Active |
---|