Болката в ставите – бич за съвременния човек!

Скорошни публикации
Имате въпроси?

Не се колебайте да ги зададете!

Болката в ставите е един от най-широко разпространените здравословни проблеми. Човешкото тяло има около 396 стави, всяка от които осигурява подвижност и гъвкавост, но е и потенциален източник на болка. Ставите, които свързват различни части на тялото, са сложни механизми, съставени от множество елементи включително хрущяли, връзки, мембрани, течности и тъкан. Затова за болката в ставите може да има множество причини. Наранявания, стари травми, промени свързани с възрастта или неправилен начин на живот.

Възрастните са изложени на риск, но и младите хора не са имунизирани от подобни неразположения. Болките в ставите са често срещани и макар повечето пъти да ги асоциираме с напредналата възраст, тя невинаги е главния фактор за тяхната проява. Заседналият начин на живот и наднорменото тегло носят също толкова негативно влияние на ставите и прилежащите ѝ сухожилия.

Нека да разгледаме симптомите и главните причини, които предразполагат към болки в тази част на човешкото тяло, както и по какъв начин можем да им противодействаме.

Симптоми на ставната болка

Ставите, в които често се изпитва болка, са ставите на пръстите, коленете, глезените, раменете и тазобедрените стави.

При възпаление, което представлява нормална защитна реакция на тялото при нараняване, ставите може да задържат течност, което да причини подуване.

Симптомите може да включват още схващане, изтръпване, скованост и ограничаване на движенията.

При остеоартрита защитното покритие на ставите ви се уврежда, което ги прави подути, сковани и болезнени.

Как може да ви повлияе ставната болка?

Ставната болка може да ви повлияе по много начини, в зависимост от това къде я усещате. Болката в коляното може да причини дискомфорт при дейности като вървене, спортуване и танци. Ако болката е в рамото, може да усещате дискомфорт при вдигане на предмети, докато болката в тазобедрената става може да направи болезнено качването по стълби или дори ставането от стола.

Защо изпитваме болка в ставите?

ставна болка

Болката в ставите може да се дължи на редица причини:

Травма: когато болката се появява след инцидент, падане, или удар по ставата. Примерите включват навяхвания, изкълчвания или разтежения.

Възпаление: когато болката се дължи на възпалена част на ставата. Ако цялата става е засегната, това състояние се нарича възпалителен артрит, а ако възпалението засегне сухожилията, то се нарича тендинит.

Механична причина: когато болката е в резултат на възрастово износване и разкъсване – например остеоартрит. Болките в ставите са масов проблем с много възможни причинители, но когато става дума за хронично състояние, то често се дължи на артрити. Най-разпространеният артрит е остеоартритът, наричан още дегенеративна ставна болест, остеоартроза или артроза. Той се характеризира с прогресивно износване на ставите и постепенно стесняване на разстоянието между тях. Рано или късно се стига до триене на кост в кост, което води до скованост, влошена подвижност и силна болка. Остеоартритът е водеща причина за инвалидност при хората в напреднала възраст

Инфекция: когато болката е свързана с вирус (напр. грип).

Отлагане на кристали: когато болката се дължи на кристали натриев урат, които се отлагат в ставите, какъвто е случая с подаграта.

Рискови фактори за ставна болка

Болката най-често засяга ставите на коленете, ръцете, ходилата и е сравнително обичайно за раменната и тазобедрената става. Тя е силно зависима от възрастта, но се свързва и с редица други управляеми и неуправляеми рискови фактори, в това число:

 • Наднормено тегло и затлъстяване
 • Уседнал начин на живот
 • Генетична предразположеност
 • Намалена костна плътност
 • Трудови злополуки
 • Битови и спортни травми
 • Женски пол

Традиционни лекарства за ставните болки

Лекарите препоръчват три основни групи лекарства за болки в ставите:

Орални лекарства (приемани през устата): парацетамол, дулоксетин и нестероидни противовъзпалителни средства;

Инжекции: кортикостероиди, хиалуронови киселини;

Топикални кремове (за външно нанасяне в проблемната област): формулирани с нестероидни противовъзпалителни и капсаицин (лютивият химикал в лютите чушки).

Според Международното сдружение за изследване на остеоартрита (Osteoarthritis Research Society International) и Американската академия на ортопедичните хирурзи (American Academy of Orthopaedic Surgeons), всички тези лекарства и кремове причиняват странични реакции и това кара до 33% от потребителите да преустановяват тяхната употреба.

Най-често срещаните неблагоприятни ефекти на лекарствата за ставни болки приемани през устата, са кожни промени, мехури, обриви и сърбеж, стомашни проблеми, повръщане, липса на апетит, сухота в устата, проблеми с уринирането, замайване, объркване, главоболие, изпотяване, усещане за умора, сънливост, промяна на желанието и/или сексуалната способност, жълтеникав цвят на очите, урина с тъмен нюанс, възпаление в различни области на тялото, и много други.

Няма смисъл да се спираме на страничните ефекти на кортикостероидните инжекции, тъй като са цели страници и са доста сериозни. Тъй като кортикостероидите са хормони, вкарването им отвън в организма води до дисбаланс в регулацията на жлезите с вътрешна секреция, както и на всички останали системи – храносмилателната, сърдечно-съдовата, централната нервна система, и т.н.

Най-често срещаните неблагоприятни ефекти при топикалните кремове са суха кожа, зачервяване, раздразнение, изтръпване, сърбеж и, поради свойството на активните съставки да проникват в кръвообращението, стомашно-чревни оплаквания и главоболия (Makris, et al., 2008).

Един от най-големите недостатъци на традиционните лекарства за ставни болки е, че поради многобройните и разнообразни неблагоприятни ефекти е необходимо да се съобразяваме с един куп фактори.

Трябва да се вземат предпазни мерки. Необходимо е пациентът да докладва за алергии, заболявания или специални здравословни състояния, които биха могли да попречат на ефективността на лекарствата.

Освен това, те трябва също да информират за всяко лекарство, витаминна добавка или естествен комплекс, които пациентът консумира по време на започване приема на лекарствата, както и за техните навици за консумация на алкохол.

Например, поради седативните ефекти на лекарствата с дулоксетин, пациентите могат да получат объркване или нарушена преценка, така че те трябва да избягват или да вземат специални предпазни мерки при шофиране или работа с тежки машини. Или в случаи на бременност и кърмене той трябва да се прилага само в случаите, в които е доказано, че няма риск за плода или бебето, тъй като дулоксетин може да се екскретира в кърмата.

Друг основен недостатък на традиционните методи е, че те се фокусират само върху премахване на симптомите на болестта, с цел многократно купуване на лекарствата.

Ако трябва да направим кратко заключение, имаме нужда от нови лечебни методи, които да се фокусират не само върху премахване на симптомите, но и върху изкореняване на причините за заболяването.

Време е съвременната медицина да погледне в нова посока!

Нов подход в борбата със ставните болки!

Спри болките в ставите!

За щастие вече има алтернативни подходи, за които не са регистрирани неблагоприятни или нежелани странични ефекти, а сведенията за тяхната ефективност непрекъснато се увеличават. Те се базират на научни открития на Фондация SKYLAB, която разработва нано частици, които нарича (GANS). GANS е абревиатура, която означава „Gas in a Nano Solid State“.

Това е форма на материя, която се състои от наночастици, произведени чрез специален процес на електролиза и обработка на вода. Тези наночастици имат различен химически състав и могат да бъдат използвани за различни приложения в много области.

Днес знаем, че за да функционират правилно, костните клетки се нуждаят от енергията на различни елементи като калий, калций, магнезий, фосфор, цинк и др. Организмът трябва редовно да получава ценни елементи, необходими за нормалното функциониране на основните органи и системи. Всеки от тях има определен ефект, поради което някои вещества имат приоритетно значение за здравето на опорно-двигателния апарат.

Когато костните клетки не получат нужната енергия, се нарушава тяхната функция. Това води до нарушения в биохимичните процеси в костите и ставите, в следствие на което се образуват болести. Благодарение на иновативната нано технология, вече можем да контролираме доставката на тези енергии към костните клетки, без да се налага да приемаме вредни хапчета, да ни бият болезнени инжекции или да се мажем със скъпи кремове.

От изследванията става ясно, че ако веществата, които са полезни за ставите, са в състояние на тези нано частици (GANS), ефекта е моментален. Това се отразява благоприятно при:

 • Проблеми със ставния хрущял;
 • Намалена еластичност на синовиалната мембрана;
 • Нарушено качество и количеството на синовиалната течност;
 • Триенето между костите;
 • Възпаление
 • Болка в ставите
 • Нарушена гъвкавост и подвижност
 • Ограничен комфорт и обхват на движението

Доказана ефективност на съвременната плазмена технология

За болката в ставите Move Complex GANS 2

Учените от SKYLAB INDUSTRIES установяват, че само една седмица употреба на GANS вода, въздейства благоприятно на болката, сковаността и се наблюдава подобрение в редица показатели за физическа функционалност, като изкачване на стълби, изправяне, баланс, сила, издръжливост и обхват на движение.

Експерименталните клинични проучвания потвърждават ефекта от Move Complex GANS при състояния, свързани с болката в ставите, както и при болки в мускулите и сухожилията.

Изследване върху 39 души с остеоартрит на коляното открива, че носене на наколенката за стави на SKYLAB INDUSTRIES, в която има интегрирани GANS нано частици, въздейства изключително благоприятно върху функционалността в сравнение с останалите методи.

Само 30 минути след поставяне на наколенката с GANS, хората докладват за осезаемо по-малко болка и скованост в коленната става. След 9-дневен период с ежедневното носене на наколенка, учените отчитат значително по-голям обхват на движение, подобрена способност за изкачване и слизане по стълби, изправяне от седнало положение, ходене, баланс и като цяло, подобрено качество на живот.

Терапевтичният потенциал на GANS нано частиците е толкова обещаващ, че постепенно започва неговото изпитване и в контекста на спортната медицина. Съществуват изследвания с професионални спортисти, при които към стандартната кинезитерапия е добавена употреба на Move Complex GANS и носене на лепенки с нано частици. При всички участници е регистрирано значително понижаване на болката и подобряване на ставната функция. При цели 69% от атлетите е отчетено незабавно подобряване на състоянието. Учените установяват, че добавянето на комбинираното действие на Move Complex GANS и лепенки с нано частици към кинезитерапията, води до значително по-бързо възстановяване.

Солидните научни доказателства за ефекта на GANS приложенията в здравеопазването, бяха определящи за нашето решение да лансираме плазмените технологии на българския пазар, представяйки едно иновативно решение в борбата с проблемите в ставите, битовите и спортни травми.

Ако искате да имате по-пълноценен живот, лишен от болки в ставите, мускулите и сухожилията, ако искате да опитате един нов и щадящ подход за справяне с тези проблеми, Move Complex GANS и другите продукти за стави са продуктите, зад които заставаме не само като професионалисти, но и като хора, които се стремят да полагат възможно най-добрата грижа за тялото си.

Tags :
Здраве

Сподели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Използваме "бисквитки", за да персонализираме съдържанието и рекламите, да предоставяме функции на социалните медии и да анализираме трафика си. Също така споделяме информация за използването на нашия сайт с нашите партньори в социалните медии, рекламата и анализа. View more
Cookies settings
Приемам
Политика за поверителност и бисквитки
Privacy & Cookies policy
Cookie nameActive

Кои сме ние

Нашата уеб страница е: https://skylab.bg

А.   Въведение

 1. Поверителността на посетителите на нашия уебсайт е много важна за нас и ние се ангажираме да я пазим. Тази политика обяснява какво правим с личната ви информация.
 2. Съгласието за използването на бисквитките в съответствие с условията на тази политика при първото посещение на нашия уебсайт ни позволява да използваме бисквитки всеки път, когато посещавате нашия уебсайт.

Б. Как събираме вашите лични данни

Следните видове лична информация могат да се събират, съхраняват и използват:
 1. Информация за вашия компютър, включително вашия IP адрес, географско местоположение, тип и версия на браузъра и операционна система.
 2. Информация за вашите посещения и използване на този уебсайт, включително източника на реферала, продължителността на посещението, изгледите на страниците и навигационните пътеки към уебсайта.
 3. Информация, която въвеждате, когато се регистрирате в нашия уебсайт, например вашия имейл уебсайт.
 4. Информация, която въвеждате, когато създавате профил на нашия уебсайт. Например вашето име, снимки на профили, пол, рожден ден, статус на връзката, интереси и хобита, подробности за образованието и подробности за заетостта.
 5. Информация, която въвеждате, за да настроите абонамент за нашите имейли и / или бюлетини.
 6. Информация, която се генерира при използване на нашия уебсайт, включително кога, колко често и при какви обстоятелства го използвате.
 7. Информация, свързана с всичко, което купувате, услуги, които използвате или транзакция, която извършвате чрез нашия уебсайт, която включва вашето име, адрес, телефонен номер, имейл адрес и данни за кредитна карта.
 8. Информация, която публикувате на нашия уебсайт с намерение да я публикуваме в интернет.
 9. Всяка друга лична информация, която ни изпращате.

В. Използване на лична информация

Личната информация, предоставена ни чрез нашия уебсайт, ще бъде използвана за целите, посочени в настоящата политика или на съответните страници на уебсайта. Можем да използваме вашата лична информация за следното:
 1. Администриране на нашия уебсайт и бизнес
 2. Персонализиране на нашия уебсайт за вас
 3. Активиране на използването на услугите, достъпни на нашия уебсайт
 4. Изпращаме ви стоки, закупени чрез нашия уебсайт
 5. Доставка на услуги, закупени чрез нашия уебсайт
 6. Изпращане на извлечения, фактури и напомняния за плащания и събиране на плащания от вас.
 7. Изпращане на маркетингови търговски съобщения
 8. Изпращане на имейл известия, които сте поискали специално.
 9. Изпращаме ви нашия имейл бюлетин, ако сте се регистрирали за него (можете да се отпишете по всяко време).
 10. Изпращаме ви маркетингови комуникации, свързани с нашия бизнес или бизнеса на трети страни, които смятаме, че могат да ви представляват интерес.
 11. Предоставяне на трета страна на статистическа информация за нашите потребители.
 12. Справяне със запитвания и оплаквания, отправени от или за вас във връзка с нашия уебсайт
 13. Запазване на нашия уебсайт сигурен и предотвратяване на измами.
 14. Проверка на спазването на условията и реда, регулиращи използването на нашия уебсайт.
 15. Други приложения.
 • Ако изпратите лична информация за публикуване на нашия уебсайт, ние ще публикуваме и използваме по друг начин тази информация в съответствие с лиценза, който ни предоставяте.
 • Вашите настройки за поверителност могат да се използват за ограничаване публикуването на вашата информация на нашия уебсайт и могат да бъдат коригирани с помощта на контроли за поверителност на уебсайта.
 • Без вашето изрично съгласие няма да предоставяме вашата лична информация на която и да е трета страна за техния директен маркетинг или на която и да е трета страна.

Г. Разгласяване на лична информация

Можем да разкрием вашата лична информация на всеки от нашите служители, застрахователи, професионални съветници, агенти, доставчици или подизпълнители, както е разумно необходимо за целите, определени в настоящата политика. Можем да разкрием вашата лична информация на всеки член от нашата група дружества (това означава нашите дъщерни дружества, крайният ни холдинг и всички негови дъщерни дружества), както е разумно необходимо за целите, определени в настоящата политика. Можем да разкрием вашата лична информация: 1. доколкото ни се изисква от закона по закон; 2. във връзка с текущи или бъдещи съдебни производства; 3. с цел установяване, упражняване или защита на нашите законни права (включително предоставяне на информация на други с цел предотвратяване на измами и намаляване на риска); 4. на купувача (или бъдещия купувач) на всеки бизнес или актив, който продаваме (или обмисляме); и 5. на всяко лице, за което ние основателно вярваме, че може да подаде молба до съд или друг компетентен орган за разкриване на тази лична информация, когато според наше разумно мнение такъв съд или орган е разумно вероятно да разпореди разкриването на тази лична информация. С изключение на предвиденото в настоящата политика, няма да предоставяме вашата лична информация на трети страни.

Д. Международни трансфери на данни

1. Информацията, която събираме, може да се съхранява, обработва и прехвърля между която и да е от страните, в които работим, за да ни позволи да използваме информацията в съответствие с настоящата политика. 2. Информацията, която събираме, може да бъде прехвърлена в следните държави, които нямат закони за защита на данните, еквивалентни на действащите в Европейското икономическо пространство: Съединените американски щати, Русия, Япония, Китай и Индия. 3. Личната информация, която публикувате на нашия уебсайт или предоставяте за публикуване на нашия уебсайт, може да бъде достъпна, чрез интернет, по целия свят. Не можем да предотвратим използването или злоупотребата с такава информация от други лица. 4. Изрично се съгласявате с прехвърлянето на лична информация, описана в този раздел Д.

Е. Запазване на лична информация

1. В този раздел Е са изложени нашите политики и процедура за запазване на данни, които са предназначени да гарантират спазването на нашите законови задължения по отношение на запазването и изтриването на лична информация. 2. Личната информация, която обработваме за каквато и да е цел или цел, не се съхранява по-дълго, отколкото е необходимо за тази цел или тези цели. 3. Независимо от другите разпоредби на настоящия раздел Е, ние ще запазим документи (включително електронни документи), съдържащи лични данни: а. до степента, в която се изисква от нас по закон; б. ако смятаме, че документите могат да бъдат от значение за всички текущи или бъдещи съдебни производства; и в. с цел установяване, упражняване или защита на нашите законни права (включително предоставяне на информация на други лица с цел предотвратяване на измами и намаляване на кредитния риск).

Ж. Сигурност на личните ви данни

1. Ще предприемем разумни технически и организационни предпазни мерки, за да предотвратим загубата, злоупотребата или промяната на личната ви информация. 2. Ние ще съхраняваме цялата лична информация, която предоставяте, на нашите сигурни (защитени с парола и защитна стена) сървъри. 3. Всички електронни финансови транзакции, сключени чрез нашия уебсайт, ще бъдат защитени от технология за криптиране. 4. Признавате, че предаването на информация по интернет е по своята същност несигурно и не можем да гарантираме сигурността на данните, изпратени по интернет. 5. Вие носите отговорност за запазване на поверителна паролата, която използвате за достъп до нашия уебсайт; по никакъв повод няма да ви питаме за вашата парола (освен когато влизате в нашия уебсайт).

З. Изменения

Можем да актуализираме тази политика от време на време, като публикуваме нова версия на нашия уебсайт. Трябва да проверявате тази страница от време на време, за да сте сигурни, че разбирате всички промени в тази политика. Можем да ви уведомим за промени в тази политика по имейл или чрез системата за лични съобщения на нашия уебсайт.

И. Вашите права

Можете да ни инструктирате да ви предоставим всяка лична информация, която държим за вас; предоставянето на такава информация ще бъде предмет на следното: 1. плащането на такса 2. предоставянето на подходящи доказателства за вашата самоличност (за тази цел, ние обикновено приемаме фотокопие на вашия паспорт, заверено от нотариус, плюс оригинално копие на сметката за комунални услуги, показваща данни които удостоверяват вашата самоличност). Можем да откажем лична информация, която поискате, до степента, разрешена от закона. Можете да ни инструктирате по всяко време да не обработваме вашата лична информация за маркетингови цели (това става като изпратите електронно съобщение до нашия имейл адрес от имейл адреса с който сте регистрирани в нашата уеб страница). На практика обикновено или изрично се съгласявате предварително с използването на личната ви информация за маркетингови цели, или ние ще ви предоставим възможност да се откажете от използването на вашата лична информация за маркетингови цели.

Й. Уебсайтове на трети страни

Нашият уебсайт включва хипервръзки към и подробности за уебсайтове на трети страни. Ние нямаме контрол върху и не носим отговорност за политиките за поверителност, информацията и практиките на трети страни.

К. Актуализиране на информация

Моля, уведомете ни дали личната информация, която държим за вас, трябва да бъде коригирана или актуализирана.

Л. Бисквитки

Нашият уебсайт използва бисквитки. „Бисквитката“ е файл, съдържащ идентификатор (низ от букви и цифри), който се изпраща от уеб сървър до уеб браузър и се съхранява от браузъра. След това идентификаторът се изпраща обратно на сървъра всеки път, когато браузърът поиска страница от сървъра. Бисквитките могат да бъдат или „постоянни“ бисквитки, или „временни“ бисквитки: постоянната „бисквитка“ ще се съхранява от уеб браузър и ще остане валидна до зададената й дата на изтичане, освен ако не бъде изтрита от потребителя преди датата на изтичане; временната бисквитка, от друга страна, изтича в края на сесията на потребителя, когато уеб браузърът е затворен. Бисквитките обикновено не съдържат никаква информация, която идентифицира лично потребителя, но личната информация, която съхраняваме за вас, може да бъде свързана с информацията, съхранявана и получена от бисквитките. Ние използваме само временни бисквитки (за сесия) / постоянни бисквитки на нашия уебсайт. 1. Имената на бисквитките, които използваме на нашия уебсайт, и целите, за които се използват, са посочени по-долу: а. използваме Google Analytics,Adwords и Facebook Pixel на нашия уебсайт, за да разпознаем компютър, когато потребител, посещава уебсайта / проследяват потребители, докато навигират в уебсайта / дават възможност за използване на кошница за пазаруване в уебсайта / подобряване на използваемостта на уебсайта / анализиране на използването на уебсайта / администриране на уебсайта / предотвратяване на измами и подобряване на сигурността на уебсайта / персонализиране на уебсайта за всеки потребител / целеви реклами, които могат да бъдат от особен интерес за конкретни потребители / описване на цел (и); 2. Повечето браузъри ви позволяват да откажете да приемате бисквитки – например: а. в Internet Explorer (версия 10) можете да блокирате бисквитките, като използвате настройките за отмяна на бисквитките, които са достъпни, като щракнете върху „Инструменти“, „Опции за интернет“, „Поверителност“ и след това „Разширени“; б. в Firefox (версия 24) можете да блокирате всички бисквитки, като щракнете върху „Инструменти“, „Опции“, „Поверителност“, изберете „Използване на персонализирани настройки за история“ от падащото меню и премахнете отметка „Приемане на бисквитки от сайтове“; и в. в Chrome (версия 29) можете да блокирате всички бисквитки, като отворите менюто „Персонализирайте и контролирайте“ и кликнете върху „Настройки“, „Покажи разширени настройки“ и „Настройки на съдържанието“ и след това изберете „Блокиране на сайтове от настройка на всякакви данни “В заглавието„ Бисквитки “. Блокирането на всички бисквитки ще има отрицателно въздействие върху използваемостта на много уебсайтове. Ако блокирате бисквитките, няма да можете да използвате всички функции на нашия уебсайт. 3. Можете да изтриете бисквитки, които вече са запазени на вашия компютър – например: а. в Internet Explorer (версия 10) трябва ръчно да изтриете файлове с бисквитки (можете да намерите инструкции за това на http://support.microsoft.com/kb/278835); б. в Firefox (версия 24) можете да изтриете бисквитките, като щракнете върху „Инструменти“, „Опции“ и „Поверителност“, след това изберете „Използване на персонализирани настройки за история“, щракнете върху „Покажи бисквитки“ и след това щракнете върху „Премахване на всички бисквитки“ ; и в. в Chrome (версия 29) можете да изтриете всички бисквитки, като отворите менюто „Персонализиране и контрол“ и кликнете върху „Настройки“, „Покажи разширени настройки“ и „Изчистване на данните за сърфиране“ и след това изберете „Изтриване на бисквитки и друг сайт и плъгин данни “, преди да кликнете върху„ Изчистване на данните за сърфиране “. 4. Изтриването на бисквитки ще има отрицателно въздействие върху използваемостта на много уебсайтове. Последна актуализация: 18.11.2022 г.
Save settings